Capital Circle

Wat betekent ECSP voor u

Eén van de belangrijkste gevolgen van de Europese Wetgeving voor u als klant van Capital Circle, is dat een Crowdfundingdienstverlener zelf geen Betaaldienstverlening mag verlenen. Capital Circle is hiertoe de samenwerking met Online Payment Platform (OPP) aangegaan. OPP beschikt over de benodigde PSD2 vergunning om betaaldienstverlening aan te bieden. Sinds juni dit jaar gaan alle iDeal betalingen al via OPP. De volgende stap is dat ook de maandelijkse incasso bij de ondernemer en de uitbetalingen aan investeerders via OPP gaan verlopen. Als gevolg hiervan is Capital Circle verplicht om al haar investeerders en ondernemers te identificeren en verifiëren conform de wettelijke richtlijnen van de Wwft en de SW. Graag helpen we u door antwoord te geven op een aantal veel voorkomende vragen.

Waarom lopen alle betalingen nu via Online Payment Platform?

Vanaf november is er een Europese Crowdfunding verordening die investeerders in Crowdfunding projecten nog beter moet beschermen en informeren. ESMA, de Europese autoriteit, en AFM, de Nederlandse autoriteit houdt hier toezicht op. Eén van de maatregelen is het afscheiden van het betalingsverkeer van het Crowdfunding platform en uit te laten voeren door een gespecialiseerde betaalinstelling. Capital Circle is met OPP een samenwerking aangegaan om alle betalingen te verzorgen. OPP heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank en staat ook onder toezicht van De Nederlandse Bank.

Waarom moet ik mij opnieuw registreren als ondernemer?

Dat komt door de strengere regels om investeerders in Crowdfunding-projecten beter te beschermen. Capital Circle moet weten wie als ondernermer wordt geaccepteerd en of Crowdfunding geschikt is voor een ondernemer. Ook de betaalinstelling moet u eerst als klant accepteren voordat er betalingen gedaan mogen worden. We hebben het proces om u, als ondernemer, te registreren zo makkelijk mogelijk gehouden.

Heeft OPP inzicht in mijn bankrekening?

Nee, OPP heeft geen inzicht in uw bankrekening.

Wat doet OPP met mijn gegevens?

Online Payment Platform voert in opdracht van Capital Circle werkzaamheden uit om u als klant te kunnen accepteren. We delen daarom een aantal gegevens met OPP U verstrekt zelf aanvullende gegevens. OPP controleert en beoordeelt die gegevens. De gegevens die OPP namens Capital Circle verwerkt zijn opgenomen in de Privacyverklaring van Capital Circle.

Voor het uitvoeren van betaaltransacties is OPP verantwoordelijk. Welke gegevens zij verwerken is in de Privacyverklaring van OPP opgenomen.

Waarom moet ik met iDEAL een 1-cent betaling van mij zakelijke rekening doen?

Met deze betaling wordt de bankrekening van de organisatie vastgesteld. Dit is het bankrekeningnummer waarop alle betalingen worden gedaan. Deze bankrekening moet op naam van de organisatie staan. Betalingen vanaf een andere bankrekening zijn niet toegestaan.

Wat is iDIN?

iDIN is vergelijkbaar met iDEAL en wordt gebruikt als persoonlijke identificatie. Door een iDIN-transactie krijgt OPP direct uw gecontroleerde NAW-gegevens, geboortedatum en IBAN. Dan weten we zeker dat we met de juiste persoon afspraken maken. iDIN kost geen geld voor een gebruiker.

Ik heb alleen een en/of rekening. Kan ik die gebruiken om de overeenkomst te bevestigen?

Ja, dat kan. Belangrijk is dan dat de eerstgenoemde op de en/of rekening geïdentificeerd kan worden. De tweede naam valt namelijk soms weg. In dat geval kan aanvullende informatie gevraagd worden.

Waarom kan ik geen rijbewijs gebruiken?

Op een rijbewijs zijn niet alle gegevens opgenomen die nodig zijn om alle toetsingen te doen.

Ik heb een buitenlands legitimatiebewijs. Kan ik dat gebruiken om mij aan te melden?

Ja. Nagenoeg elk buitenlands legitimatiebewijs is te gebruiken voor identificatie bij OPP. Zorg altijd voor een goede foto in kleur.

Ik heb 2 legitimatiebewijzen uit verschillende landen. Welke moet ik gebruiken?

Als u beschikt over een legitimatiebewijs uit verschillende landen, en een daarvan is uit Nederland, dan gebruikt u het Nederlandse legitimatiebewijs.

Mijn legitimatiebewijs is niet meer geldig. Kan ik mij registreren?

Nee. Helaas is dat niet mogelijk. Voor een acceptatie als klant bij Capital Circle en OPP, is altijd een geldig legitimatiebewijs nodig.

Kan ik ook een kopie paspoort gebruiken die gemaakt is met de KopieID app?

Ja dat kan. Zolang de gegevens op het legitimatiebewijs leesbaar zijn. Wij verwijderen, na verwerking altijd het legitimatiebewijs.

Hoe weet ik wie de UBO van mijn organisatie is?

De uiteindelijk belanghebbende van een organisatie is kort gezegd de natuurlijke persoon die uiteindelijk gerechtigd is tot het vermogen, of beslissingsbevoegdheid in die organisatie heeft voor meer dan 25%. Bijna elke juridische entiteit is verplicht om uiterlijk 22 maart 2022 de UBO bij de Kamer van Koophandel te registreren in het UBO-register. U vindt meer informatie over een UBO via de Kamer van Koophandel.